Inleiding

Met behulp van dit tablad 'Zoekingang eigenschappen' kunt u de zoekfunctie in de viewer configureren.
In de viewer wordt deze functie geactiveerd met het verrekijker icoontje.
QueryBuilderButton



U kunt in één kaart meerdere zoekingangen aanmaken. De zoekfunctionaliteit kan in elke laag met dit icoontje worden geactiveerd, maar de zoekactie heeft altijd betrekking op de laag waar de zoekingang voor bedoeld is. De zoekfunctionaliteit kan per laag verschillen. Als meerdere zoekingangen zijn aangemaakt, wordt in de viewer na klikken op het verrekijkertje een combobox geopend.
Na het klikken op één van de zoekingangen, volgt het scherm met zoekvelden.
Een voorbeeld van een dergelijk scherm (waarbij het gaat om zoeken naar adressen) ziet er zo uit:
voorbeeld Zoekingangen






















De zoekvelden worden in de Author opgebouwd met de [Kolommen]. Een kolom is één van de kolommen uit de databasetabel waar de gezochte informatie is opgeslagen. Bij 'simple' zoeken is altijd sprake van een hierarchie. De zoekvelden volgen deze hierarchie. Bijvooorbeeld bij het zoeken naar adressen, is de hierarchie van land, naar provincie, naar plaats, naar straat en huisnummer. In de tabel met kolommen wordt bepaald hoe de onderliggende tabel met data doorzocht wordt. Omdat de kolomnamen van de achterliggende tabel, niet altijd vanzelfsprekend zijn, is er de mogelijkheid om per kolom de titel aan te passen, voor de weergave in het zoekscherm van de viewer. U kunt zoekvelden toevoegen door per laag aan de tabel één of meerdere zoekkolommen toe te voegen. U kunt bovendien elke kolom voorzien van een tooltip. Voor elk zoekveld moet worden aangegeven hoe er gezocht wordt. De meest eenvoudige vorm (en bij 'simple' zoeken ook de enige vorm) is: 'waarden gelijk aan' ("="); andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: 'waarden groter dan' (">") en 'kleiner dan' ("<").
Na het zoeken volgt de actie die in de viewer met de gevonden data moet worden uitgevoerd. In bovenstaand voorbeeld is dat "Inzoomen", andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld "Selecteer en zoom" of "Filter en zoom".


Begrippen

[WFS]: Web Feature Service. Een zoekingang in een WFS laag moet worden voorzien van een [Alternatieve Fetaure Type]. Alleen 'simple' zoeken is in een WFS laag mogelijk.
[Geoide Server laag]: In een Geoide Service laag kan geavanceerd worden gezocht. Een Alternatieve Fetaure Type is niet nodig, maar versnelt het zoeken wel.
[Acties]: De actie die in de viewer volgt op het vinden van objecten. Bijvoorbeeld 'Zoomen' of 'Zoom en selecteer'.
[Operand]: Bepaalt welke waarden gezocht worden. Bijvoorbeeld, 'alle waarden gelijk aan' heeft de operand "=". Of 'alle waarden kleiner dan' heeft de operand "<".
[Component]: Bepaalt of bij het zoeken een tekstveld ingevuld moet worden, of dat een combobox met mogelijke waarden wordt getoond. Een tekstveld is alleen functioneel, als er één zoekveld is, of voor het zoekveld met het laagste niveau in de hierarchie.
[Alternatieve Feature Type]: Hier geeft u aan welke koppeltabel moet worden gebruikt voor de betreffende zoekkolom. Kennis over de opbouw van de database is hier van belang. De 'waarde' van het Alternatieve Feature Type moet overeenkomen met de waarde in de kolom. In het veld [Label] staat de feitelijke tekst die in de viewer wordt getoond bij het zoeken naar de opgegeven waarde.

Aanmaken van een zoekingang in een kaart
1. Open het mapje van een kaart door op het pijltje ervoor te klikken.
2. Selecteer het mapje "QueryAspects" (Zoekingangen)

Nieuwe zoekingang maken
3a. Om een nieuwe zoekingang toe te voegen klik op de "+" knop. Het "nieuwe zoekingang" scherm wordt geopend.
4a. Vul de velden in:

[Naam]: Naam van de zoekingang. Deze naam wordt gebruikt ter identificatie op de server.

[Titel]: Vul hier de titel van de zoekingang in. Deze titel wordt gebruikt in het dialoogvenster voor zoeken in de kaart en in de boomstructuur van Geoide Author.

[Eigenaar]: De loginnaam wordt automatisch ingevuld als 'eigenaar' van de nieuwe zoekingang eigenschappen. U kunt dit niet wijzigen.

[Reikwijdte]: In het veld "reikwijdte" kunt u kiezen tussen "private" en "public". Als u aangeeft dat de scope van de eigenschappen "private" is, dan kunnen andere gebruikers de eigenschappen niet zien. Als u aangeeft dat de scope "public" is, dan kunnen andere gebruikers de eigenschappen wel zien en gebruiken. De keigenschappen kunnen echter niet door derden worden gewijzigd. De eigenschappen kunnen na "publiek" te zijn gemaakt, niet opnieuw "private" worden. Wel kunnen de eigenschappen door de "eigenaar" worden gewijzigd. Gebruikers van de worden niet automatisch geïnformeerd als de eigenaar de zoekeigenschappen heeft aangepast.

[Zoektype]: Hier kunt u aangeven of het zoeken verloopt via een eenvoudige vorm ('simple'), of geavanceerd ('advanced'). Bij eenvoudig zoeken wordt in de viewer elk zoekveld automatisch vervolgd met één volgend zoekveld totdat alle benodigde zoekvelden zijn ingevuld. Er kan alleen gezocht worden met de operande "=". Bij geavanceerd zoeken kunnen naast elkaar meerdere zoekvelden worden ingevuld. Er kan gezocht worden met de operandi "groter dan", "=" of "kleiner dan". Bovendien kan in de viewer de gekoppelde acties(s) direct worden gebruikt; niet alle beschikbare zoekvelden hoeven te worden ingevuld.

[Acties]: Hier geeft u aan welke acties in de viewer moeten kunnen worden uitgevoerd op de gevonden objecten. De acties verschijnen als knoppen in het zoekingangscherm.

[Server]: Service die de zoekactie uitvoert.

[Laag]: Naam van de Goeide kaartlaag waarop de zoekactie wordt uitgevoerd (alleen voor geodie Service lagen).

[Zoekkolommen] : Kolommen voor het maken van een zoekexpressie. Maak een zoekveld aan, door met de '+' knop een zoekkolom toe te voegen. Met het drop-down menu kiest u de juiste kolom.
De volgende velden kunnen per zoekkolom worden gewijzigd:

Alternatieve Featuretype: Hier geeft u aan welke koppeltabel moet worden gebruikt voor de betreffende zoekkolom. Kennis over de opbouw van de database is hier van belang.

Waarden: De 'waarde' van het Alternatieve Feature Type moet overeenkomen met de waarde in de kolom.

Label: Kies hier het label, zodat het label wordt weergegeven in het drop-down menu bij het zoeken. Dit is van belang als de te zoeken records geen vanzelfsprekende inhoud hebben (bijvoorbeeld alleen een identificatie-sleutel).

Component: Geef aan of gezocht wordt met behulp van een tekstveld, of met behulp van een combo-box.

Format: Voorbeeldformat voor een tekstveld. U kunt hier een voorbeeld van de invoer geven. De voorbeeld invoer verschijnt in de viewer in het betreffende tekstveld. De invoer van de gebuiker in de viewer wordt overigens niet getoetst aan dit format.

Bij 'advanced' zoeken worden tevens de volgende operatoren getoond:

   "=" Er wordt gezocht naar exact dezelfde waarde (of naam, of type, enz.)
   "<" Er wordt gezocht naar alles wat kleiner is dan de opgegeven waarde.
   ">" Er wordt gezocht naar alles wat groter is dan de opgegeven waarde.
   "<=" Er wordt gezocht naar alles wat kleiner is dan en gelijk is aan de opgegeven waarde.
   ">=" Er wordt gezocht naar alles wat groter is dan en gelijk is aan de opgegeven waarde.
   "like" Er wordt gezocht naar een deelgelijkenis (bv deel van de naam moet gelijk zijn).
   "null" Veld is leeg.
   "between" Zoeken naar waarden tussen twee waarden in.
   "in" Geeft een lijst waarin gezochte items kunnen worden aangevinkt door de gebruiker.


[Extra info]: Hier kunt u extra informatie opnemen over deze zoekingang. Deze informatie is alleen ten behoeve van gebruikers van de Author.


5a. Bevestig het aanmaken van de nieuwe zoekingang met de OK knop.

Bestaande zoekingang toevoegen
3b. Om een reeds geconfigureerde zoekingang toe te voegen, klik op de "Bestaande zoekingang +" knop.
4b. Selecteer een bestaande zoekingang uit de keuzelijst.
5b. Klik OK om de keuze te bevestigen.

Voorbeelden

Onderstaande configuratie ....

voorbeeld



























































... levert het volgende zoekingangscherm in de Viewer:

voorbeeld